artdrape
• Openingsuren • Waarom artdrape? • Verticale lamelgordijnen     Soorten     Gebruik     Onderhoud     Montage • Andere producten • Realisaties • Nieuw(s) HOME GASTENBOEK CONTACT Facebook vind ik leuk HIB_Logo Erkend ambacht

Montage verticale lamelgordijnen

lamellen in de dag

In de dag
Montage tussen de dagmaat is geen probleem bij vaste ramen. Bij opendraaiende ramen opletten dat de lamellen vrij kunnen draaien (klink) en dat het venster nog open kan. Er moet boven de opendraaiende raamvleugel een ruimte van 2,8cm zijn. Lamellen hangen 1cm boven vensterbank en 1,5cm boven de vloer.


lamellen aan het plafond

Aan het plafond
De meest gekozen bevestiging is aan het plafond. Dit geeft een strakke afwerking zeker als het lamelgordijn tot op de grond komt. Het is makkelijker en goedkoper om lamelgordijnen aan het plafond te plaatsen i.p.v. op de muur.


lamellen met haken

Met haken
In een veranda wordt vaak gewerkt met haken indien er geen andere mogelijkheid is om het lamelgordijn te monteren. Het is ook mogelijk om de rails te laten lakken in dezelfde kleur als de kleur van de veranda. Ook tegen badkamertegeltjes zet men haken. Ze zijn er in verschillende maten en zijn vast of uitschuifbaar.


lamellen met buisjes

Met buisjes
Een ophanging met pinnen geeft een mooi afgewerkt geheel. Er wordt hierbij een metalen pin gebruikt die in de muur wordt geboord en geklopt, ongeveer 15cm hoger dan de dagmaat. Hier schuift een aluminium buisje over waar de rail aan bevestigd wordt. Vaak toegepast indien de verhouding bovenkant raam tot het plafond te groot is, er geen recht plafond is zoals onder een dakhelling of er een brede sierlijst is tegen het plafond.


montage met profiel

Met aluminium profiel
Wanneer de rail niet in de dagmaat kan omdat het raam niet meer open kan, gebruiken we een doorlopend aluminium profiel. Dit profiel is even lang als de rail en hangt net boven de dagmaat zodat de lamellen nog een stukje in de dagmaat hangen. We doen dit omdat je op het randje van het plakwerk niet kan boren. Op deze manier hangt de bevestiging boven de rail en wordt er geboord op 5cm van de rand. Het profiel kan mee met de muur worden geverfd.


aan de balken van de veranda

Aan de balken
Als de steunbalken niet te schuin af lopen kan je de rail rechtstreeks bevestigen. Met gebruik van langere lamelhaakjes kan je ze ook bevestigen aan balken die erg schuin lopen. In een veranda is het mooi om de rail te laten lakken in dezelfde kleur als de ramen.


In de dag met platstaaf

In de dag met platstaafsteunen
Soms is de dagmaat te smal om lamellen tussen te plaatsen. Dat komt vaak voor bij schuiframen, om daar brede lamellen te kunnen plaatsen in de kader van het raam, gebruiken we platstaaf aluminium steunen van 0,5cm dik. De rail hangt dan net op het randje of zoals op de foto net buiten de dagmaat. De lamellen hangen visueel op dezelfde manier als de andere lamellen van het huis. Kan niet gebruikt worden met opendraaiende ramen.